HomeShare
Article

Over Smart Cities

Imec toont hoe steden slim kunnen worden

Scroll

Met zijn ‘City of Things’-initiatief in samenwerking met de stad Antwerpen legt imec een grootschalige proeftuin aan – met een oppervlakte van 80 vierkante kilometer – voor de slimme steden van morgen. Duizenden inwoners en bezoekers van Antwerpen zullen zo kunnen communiceren (en interageren) met een groot aantal slimme toestellen en sensoren. Dit maakt Antwerpen tot de grootste smart city-proeftuin in Europa, een proeftuin die ondernemers een unieke kans biedt om samen met gebruikers producten en diensten van de toekomst te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

Het 'City of Things' initiatief

Met zijn ‘City of Things’-initiatief in samenwerking met de stad Antwerpen legt imec een grootschalige proeftuin aan – met een oppervlakte van 80 vierkante kilometer – voor de slimme steden van morgen. Duizenden inwoners en bezoekers van Antwerpen zullen zo kunnen communiceren (en interageren) met een groot aantal slimme toestellen en sensoren. Dit maakt Antwerpen tot de grootste smart city-proeftuin in Europa, een proeftuin die ondernemers een unieke kans biedt om samen met gebruikers producten en diensten van de toekomst te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

Naarmate het Internet of Things (IoT) groeit en tot volle ontwikkeling komt, ontstaat de basis voor ‘smart cities’, slimme steden waarin tienduizenden sensoren en geconnecteerde apparaten onze manier van leven en werken aangenamer maken. 

Steden als Amsterdam, Barcelona, Helsinki, Wenen en Singapore (om er slechts enkele te noemen) zijn inspirerende voorbeelden. Zij gebruiken reeds digitale tools, diensten en processen om de mobiliteit, duurzaamheid, openbare dienstverlening, kleinhandel, cultuur, enz. van de stad te verbeteren. Vanuit eenzelfde uitgangspunt passen ze het concept van de slimme stad telkens aan hun eigen behoeften aan.

“Een slimme stad is geen kant-en-klaar product dat door architecten of ingenieurs wordt ontworpen en volgepropt met de nieuwste technologieën. Het is integendeel een stad die optimaal digitale, sensor- en communicatietechnologieën inzet om in de reële behoeften van de burgers te voorzien. Op die manier wordt de levenskwaliteit in de stad naar een totaal nieuw niveau getild." - professor Pieter Ballon, Smart Cities Expert bij imec - VUB.

Onderzoek naar Smart Cities bij imec

Het onderzoeksdomein is zeer ruim: zowel microchips en sensoren ontwikkelen en optimaliseren als nieuwe draadloze communicatietechnologieën testen of proeftuinonderzoek uitvoeren dat de burgers centraal stelt.

"Dankzij organisaties als imec nemen slimme steden in Vlaanderen en het buitenland al van bij de start een voorsprong. Wij hebben immers de kritische massa om alle aspecten van smart cities te onderzoeken en onze inzichten en technologische doorbraken te delen met de ruimere gemeenschap. Zo vermijden wij dat iedereen hetzelfde leerproces moet doorlopen." – professor Pieter Ballon, Smart Cities Expert bij imec - VUB.

Het Internet of Things, met tienduizenden sensoren en geconnecteerde apparaten die een constante datastroom opleveren, vormt de basis van de slimme steden van vandaag en morgen.

Imec onderzoekt onder andere deze specifieke uitdagingen voor smart cities:  

Hoe kunnen chips en sensoren worden geoptimaliseerd voor langdurig gebruik in een veeleisende omgeving, wat een laag stroomverbruik, lage kosten en geen onderhoud vereist?

Hoe maken we het communicatienetwerk van een slimme stad robuust?

Hoe kunnen wij kennis halen uit de zettabytes aan gegevens afkomstig van de sensornetwerken en geconnecteerde apparaten?

Hoe kunnen wij al die data combineren tot kennis om het leven in een slimme stad aangenamer te maken?

Hoe kunnen wij de netwerken in slimme steden beveiligen en tegelijk de privacy respecteren van de burgers?

Hoe kunnen wij die burgers centraal plaatsen bij het uitbouwen en laten evolueren van slimme steden?

Extra materiaal/voorbeelden/toepassingscases

Samen met de documentairemakers van het Vlaamse reportageprogramma 'Koppen' heeft professor Pieter Ballon (Smart Cities Expert bij imec - VUB) Amsterdam en Barcelona bezocht, twee van de meest geavanceerde Europese slimme steden. Vuilnisbakken met sensoren die melden wanneer ze vol zijn, slimme sensoren die files voorspellen: in slimme steden als Amsterdam en Barcelona is het geen sciencefiction meer.

Het City of Things-initiatief heeft al tot een aantal concrete toepassingscases geleid. Zo werden bijvoorbeeld bestelbusjes van de Belgische postdienst bpost met imecs sensormodule uitgerust om in Antwerpen in realtime de luchtkwaliteit te meten. Er werden ook sensoren geïnstalleerd om de verkeersdrukte op twee vooraf bepaalde routes te meten. Als de voertuigen van bpost deze routes kruisen, kan de relatie tussen het verkeer en de luchtkwaliteit worden onderzocht. Deze informatie kan dan worden gebruikt om het leven in Antwerpen aangenamer te maken.

Nieuwe sub-GHz radiochips van imec bieden mogelijkheden voor slimme meters, smart homes, smart cities en monitoring van kritische infrastructuur. De nieuwe radiochip is een topproduct in haar categorie. Zo heeft ze een lager stroomverbruik dan elke andere radiochiptechnologie die tot nu toe beschikbaar was voor connectiviteit over grote afstanden in sensornetwerken.

TraPIST, een van de toegepaste onderzoeksprojecten van imec, laat mooi zien hoe realtime gegevens kunnen worden omgezet in informatie. Wie momenteel bv. een reis wil plannen, moet actief op zoek gaan naar informatie op allerlei plekken (de eigen agenda, dienstregelingen van vervoerbedrijven, plattegronden van metrostations, weerberichten, enz.). Dit vraagt heel wat voorbereiding en het is vaak niet eenvoudig om het reisschema snel aan onverwachte gebeurtenissen aan te passen (zoals vertraging onderweg of vergaderingen die uitlopen). Daarom werd in het kader van het TraPIST-project een slim systeem ontwikkeld dat de reiziger leert kennen (zijn agenda, bestemming, reisvoorkeuren, speciale behoeften, enz.) en op basis van die kennis actie onderneemt. Het systeem filtert voortdurend alle beschikbare gegevens afkomstig uit zeer diverse bronnen en levert op het juiste moment proactief relevante informatie op maat. Zo krijgt de reiziger een optimale reiservaring en blijven zijn inspanningen tot een minimum beperkt.

Kan het 'Internet of Things' beter worden beveiligd, met meer privacy? Onderzoekers van imec - KU Leuven zeggen dat opensourcesoftware daarvoor essentieel is! Naarmate het IoT tot volle ontwikkeling komt, lopen wij het risico om de controle te verliezen. Geconnecteerde apparaten monitoren onze activiteiten en gedrag elke dag de klok rond. Tenzij er strikte beveiligingsmechanismen worden toegepast, zou al deze informatie (zonder onze toestemming) in de handen van onbekenden kunnen komen. Deze bedreiging is nog groter als het IoT steunt op zogeheten closedsourcesoftware.” - professor Bart Preneel, imec - KU Leuven.

Gerelateerd

Deze website maakt gebruik van cookies met als enige doel het analyseren van surfgedrag, zonder enige commerciële insteek. Lees er hier meer over.

Accepteer cookies