HomeShare
Article

Sint-Andries-internationale-koploper

Auteur: Guido Sanders, coördinator Gazet van Sint-Andries

Scroll

In het kader van een Europees project streeft Sint-Andries ernaar om ‘klimaatrobuust’ te worden. In de Antwerpse wijk wordt geëxperimenteerd met verschillende technologieën om na te gaan hoe steden zich kunnen voorbereiden op de klimaatverandering. Antwerpen wordt stilaan een heus proeflabo, want de stad onderzoekt tegelijk hoe het een ‘smart city’ kan worden. Onder meer in Sint-Andries wordt nagegaan hoe innovatieve technologieën de scheldestad efficiënter en leefbaarder kunnen maken. Ontdek waarom Antwerpen een internationaal uitstalraam voor slimme technologie is.

Op woensdag 27 september wordt ‘City Of Things’ voorgesteld in het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA). Iedereen is welkom de lancering van dit baanbrekende initiatief mee te maken. Als voorsmaakje gingen we alvast in gesprek met Paul Cordy (districtsvoorzitter Antwerpen), Veronika Zonova (community management imec) en Jan Adriaenssens (programmadirecteur imec).

Eerst en vooral: wat is ‘City of Things’ precies?

Veronika Zonova: “City of Things is een project dat stadsbestuur, burgers, onderzoeksinstellingen en ondernemers samenbrengt rond een gezamenlijk vraagstuk: hoe kunnen we Antwerpen efficiënt en leefbaar houden in tijden van toenemende verstedelijking? Door innoverende technologieën uit te proberen in een afgebakende testomgeving, willen we manieren zoeken om uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, mobiliteit en veiligheid het hoofd te bieden.”

Bestaan er vandaag al voorbeelden van zulke ‘slimme technologieën’?

Veronika Zonova: “Absoluut. Denk maar aan de Velo-stadsfietsen die iedereen kan gebruiken in Antwerpen: de huurstations worden volledig digitaal en centraal gemonitord. Of denk aan de QR-codes die je kunt inscannen om te zien wanneer je tram eraan komt. Nog een ander voorbeeld: in het districtshuis kunnen burgers digitaal hun afspraak maken, zodat ze terplekke niet hoeven te wachten. Dat is echter nog maar het begin. Met slimme technologie is er nog veel meer mogelijk.”

Wat zijn de directe voordelen voor burgers?

Paul Cordy: “We willen ervoor zorgen dat de stad beter beheerd kan worden, wat voordelig is voor de inwoners. Denk bijvoorbeeld aan systemen die automatisch melden dat een sorteerstraat vol is, gezichtsherkenning in stadsloketten, digitale afhandeling van administratie, enzoverder. We willen burgers zo veel mogelijks rechtstreeks betrekken bij City of Things, door hen zelf de voor- en nadelen van technologie laten ontdekken. We zijn heel benieuwd naar hun feedback. Iets wat we bijvoorbeeld willen uittesten, zijn stoplichten die langer op groen blijven als ouderen of minder mobiele mensen de straat oversteken. Of omgekeerd: minder rode lichten voor automobilisten als er géén voetgangers zijn. Zo creëer je orde in de chaos.”

Hoe werkt zo’n stoplicht precies?

Veronika Zonova: “Sensoren traceren de smartphone in je binnenzak of, als je geen smartphone hebt, een eenvoudig polsbandje. Dergelijke sensoren herkennen en berekenen het aantal voetgangers over de hele stad. Met die gegevens kunnen politiek, burgers en ondernemers vervolgens op zoek naar nieuwe oplossingen en slimme beleidsmaatregelen.”

Hoe zit het met de privacy van inwoners als sensoren voortdurend registreren waar we gaan en staan?

Paul Cordy: “De slimme stad draait niet om surveillance of controle. Het enige doel is om het leven van inwoners makkelijker te maken. De sensoren fungeren als de ‘voelsprieten’ van de stad, maar het zijn geen camera’s die mensen kunnen herkennen. Op het scherm word je afgebeeld als een bolletje en de gegevens worden niet gelinkt aan het bevolkingsregister of je A-profiel. Het is natuurlijk erg normaal dat er vragen bestaan over de privacy. Daarom buigt zich binnen het City of Things-project een toegewijd team van experten zich over deze vragen. Vóór een nieuwe technologie wordt uitgerold, onderwerpen zij het project aan een nauwgezette audit.”

Hoe wil City of Things de input van burgers verzamelen?

Veronika Zonova: “Door mensen met een open geest aan workshops te laten deelnemen. Tijdens brainstorms die beginnen from scratch komen de wildste en soms ook de beste voorstellen boven. We willen ook heel duidelijk maken dat digitalisering geen doel op zich is. De mening van mensen zonder smartphone is even belangrijk. We hebben feedback vanuit alle invalshoeken nodig. De technologie is niet het vertrekpunt: alles draait om de noden en verzuchtingen van burgers. Het is belangrijk dat er een goede verstandhouding bestaat tussen bevolking, overheid, bedrijven en academici. Anders maken bedrijven applicaties waar de burger niet op zit te wachten of onderzoeken academici de verkeerde dingen.”

Antwerpen is niet de enige stad die ‘smart’ wild worden. Wat leerden jullie van andere voorbeelden?

Jan Adriaenssens: “Alle succesvolle slimme steden hebben hun burgers erbij betrokken. Zonder hen kan een smart city-project niet slagen. Eerst luisteren en meten, dan pas de technologie inschakelen. Dat is de boodschap.”

Laat je stem horen

Hoe maken we van Sint-Andries een slimme wijk?

Samen met overheidsmedewerkers, technici, academici en ondernemers kan ook jij je stoutste dromen op tafel gooien.

Kom naar de eerste vergadering in het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) op woensdag 27 september om 20u00!

Gerelateerd

Deze website maakt gebruik van cookies met als enige doel het analyseren van surfgedrag, zonder enige commerciële insteek. Lees er hier meer over.

Accepteer cookies