HomeShare
Article

Wat je gemist hebt tijdens het Smart City Debat?

Scroll

Smart City ontspringt in de wijk Sint-Andries, hartje smart zone. Tijdens een debatavond in de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat konden bewoners en specialisten onderstaande meningen beoordelen. Een interessant en gevarieerd panel van zowel politici als academici discussieerde over bepaalde aspecten van het Smart City concept.

Stelling 1

Hoe slimmer de stad wordt, hoe groter de kans dat mensen er geen verantwoordelijkheid meer voor willen opnemen, omdat ze te veel op die slimme stad vertrouwen. (Peter De Graef)

63,9% van het publiek stemde ja — 36,1% nee. 

De meerderheid koos resoluut voor Ja, want hoeveel mensen rijden er wel niet verkeerd omdat ze blindelings hun gps volgen ook al leidt die hen recht de tramtunnel in?

Stelling 2

Smart Cities zijn een aanslag op de privacy! (Philippe De Backer)

16,7% van het publiek stemde ja — 83,3% nee

Privacy moet alleszins bewaakt worden. Een slimme stad heeft een SLIMme privacy-aanpak nodig: Systematisch, Lange Termijn,Interdisciplinair, Markt & Maatschappelijk ingebed, aldus Natalie Bertels. De  identiteit van een stad bestaat uit vele elementen, zoals buurtwinkels en streekproducten. In een slimme stad maken de stad, de winkeliers en de ondernemers keuzes op basis van gegevens over het winkelgedrag en de vrijetijdsbesteding. Zo voorkomt men dat de straten er in elke stad hetzelfde gaan uitzien.

Stelling 3

In een Smart City is er ruimte voor eigen winkels en eigen producten. (Frank Bekkers)

88,4% van het publiek stemde ja — 11,6% nee. 

Antwerpen heeft de ambitie om het grootste proeflabo van Europa te worden om technologieën uit te testen die de stad beter maken. Er moet dus nog veel worden nagedacht over welke vorm een slimme stad moet aannemen.. Zowel door technici (de nerds), de overheid, academici, maar vooral door de bewoners. Zij moeten hun wensen en kritiek laten horen. 

Via de Wappr-app kunnen bewoners meedenken over verschillende verbeterpunten in de stad of je kan als lid van het City of Things-panel tijdens co-creaties of panelgesprekken mee brainstormen over hoe verschillende uitdagingen kunnen worden aangepakt. Enkel als er cohesie is tussen bewoners, handelaars, onderzoekers en beleid kan een Smart City succesvol zijn. 

Heb je zin om mee te bouwen aan dit project?

Schrijf je in als lid van het panel en krijg zo als eerste input over de stand van de smart city mee in je mailbox. 

Gerelateerd

Deze website maakt gebruik van cookies met als enige doel het analyseren van surfgedrag, zonder enige commerciële insteek. Lees er hier meer over.

Accepteer cookies