Ontdek City of Things

Bij City of Things worden innovaties getest en gevalideerd.

Hier komen vernieuwende technologieën tot leven en kunnen burgers, verenigingen en handelaars zelf meewerken aan toepassingen die het leven in de stad makkelijker maken.

Hoe houden we onze steden leefbaar als we er met zovelen samenwonen? Denk maar aan de capaciteit van het openbaar vervoer of de efficiëntie van openbare diensten: om steden klaar te stomen voor morgen, moeten we ze slimmer maken.

Wat maakt een stad ‘smart’?

Aan de basis van de slimme stad ligt technologie. Net zoals je televisie of thermostaat kunnen we ook een stad verbinden met het internet. Door bijvoorbeeld windmolens, verkeerslichten of vuilnisbakken met het internet én met elkaar te connecteren, ontstaat het zogenoemde ‘Internet of Things’. Dankzij deze geconnecteerde apparaten en gecombineerde databronnen kan de stad optimaal beheerd worden en het stadsbestuur geïnformeerde beslissingen nemen.

Geen slimme stad zonder slimme burgers

Elke stad evolueert voor en door zijn inwoners. De inbreng van burgers is dus ook cruciaal voor elke slimme stad. Daarom lanceren imec, de Belgische wereldleider in onderzoek naar nanotechnologie, en Stad Antwerpen samen ‘City of Things’. Dit unieke initiatief maakt van Antwerpen een grootschalige smart city-proeftuin. Verschillende technologieën worden in de stad gelanceerd en getest door inwoners.

Wil jij als burger bijdragen aan dit grensverleggende project?

Schrijf je in!

7 pijlers van City of Things

“Smart cities zijn plaatsen waar informatietechnologie in de infrastructuur en architectuur van een stad verweven wordt. Dankzij de informatie die we verkrijgen uit realtime data van objecten en personen kunnen we sociaal-economische en milieugerelateerde problemen aanpakken.”

Professor Pieter Ballon, Smart Cities Expert bij imec-VUB

Slimme projecten

Ontdek

Ontdek de slimme stad

Ontdek

Deze website maakt gebruik van cookies met als enige doel het analyseren van surfgedrag, zonder enige commerciële insteek. Lees er hier meer over.

Accepteer cookies